Prijzen

We begrijpen dat u graag wilt weten wat het maken van een website kost. Op deze pagina’s zullen u proberen hierop een antwoord te geven.

Het maken van een website is maatwerk, tenslotte wil iedereen een andere website, met verschillende mogelijkheden. De website van een sportclub moet andere dingen ‘kunnen’ dan een website voor een B&B, of een website voor een internetwinkel.

Een website bestaat uit hardware (de computer waarop de site draait) en de software, wat de website in feite is.

Hardware
U kunt een site draaien op een computer bij u thuis, maar dan bent u zelf verantwoordelijk voor alle updates, maar ook voor de uptime: stel dat iemand over het snoer struikelt, dan is uw website niet meer toegankelijk.

Daarom is het gebruikelijk deze hardware van een website uit handen te geven aan een partij die hierin is gespecialiseerd. Dit heet hosting. We kunnen dit voor u regelen, maar natuurlijk staat het u ook helemaal vrij dit zelf te regelen. Hosting hoeft nog geen € 10,- per maand te kosten (afhankelijk van hoeveel ruimte u wilt, hoeveel domeinnamen, e-mailadressen, enzovoort).

Software
De website kan gemaakt worden met behulp van verschillende software. Afhankelijk van de eisen aan de website zijn dit in de basis gratis programma’s, of zijn dit pakketten die tot duizenden euro’s per maand kosten.

Wij maken het meest gebruik van WordPress. Dit systeem is snel, flexibel en goedkoop. WordPress is in principe gratis, alleen als er specifieke functies op de site moeten komen (denk aan bijvoorbeeld het registreren van gebruikers) dan moeten soms licenties voor onderdelen (plugins) worden gekocht. Deze kosten meestal een paar tientjes per jaar.

Pagina’s
Het aantal pagina’s van een site bepaalt meestal de grootte. Als u kijkt naar deze site (www.lokit.nl), dan bestaat deze niet alleen uit de voorpagina, maar ook alle menu’s (zoals websites en contact) wijzen naar verschillende pagina’s. Daarbij moeten er van de wet een aantal pagina’s zijn, zoals het cookiebeleid en een pagina met privacy informatie. Al met al bestaat www.lokit.nl uit 9 pagina’s.

Nu zijn die pagina’s ook verschillend van aard. Een eenvoudige contactpagina kost minder werk om te maken dan een boekingspagina van een B&B. Bij dit laatste moet er ook nogal wat achter de schermen gebeuren: er moet een database zijn waar de boekingen moeten worden opgeslagen, kalenders moeten worden gesynchroniseerd met andere websites, enzovoort.

De kosten van een site hangen dus af van het aantal pagina’s, en de complexiteit van die pagina’s. Daarom kunnen we niet een simpel tabelletje maken met de kosten.

Hoe doen we dat dan wel? U kunt geheel vrijblijvend contact opnemen met ons, waarna we uw wensen bespreken. Naar aanleiding daarvan kunnen de kosten worden bepaald.

Om u toch een idee te geven zetten we hier een aantal recent gemaakte websites op een rijtje, met de bijbehorende kosten. Als u meer wilt weten stuurt u ons dan gerust een bericht!Als eerste deze site. Natuurlijk hebben we die zelf gemaakt, maar als we deze zouden maken dan zou de site € 400 kosten:

 • 9 pagina’s
 • relatief eenvoudig, voornamelijk alleen tekst en afbeeldingen
 • deze site is binnen enkele dagen gemaakt
https://www.lokit.nl


Dit is kluspiloot.nl. De site heeft een aantal functies en zou € 500 kosten:

https://www.kluspiloot.nl
 • 12 pagina’s. Hoewel de voorpagina een enkele pagina met verschillende onderdelen is, zijn dit in feite losse pagina’s die onder elkaar worden geplaatst. Als u bijvoorbeeld op een tegel op de voorpagina klikt, wordt een nieuwe pagina weergegeven met aanvullende informatie
 • contactformulier
 • verder voornamelijk tekst en afbeeldingen, zonder zaken die op de achtergrond meedraaien (zoals databases)
 • ook dit is een relatief eenvoudige siteDit is de site van een B&B, Stay@Endendijk. Deze site is een stuk complexer:

https://www.crea-endendijk.nl
 • Het gaat hier om 2 domeinnamen, www.stay-endendijk.nl en www.crea-endendijk.nl
 • De site is opgesplitst in een shop, een B&B en informatie over workshops
 • Er is een database waarin boekingen worden bijgehouden, en bezoekers kunnen actuele kosten opvragen en daadwerkelijk boeken
 • Betaling via iDEAL is verzorgd waarna de boeking gereed is. De beheerder van de site krijgt na betaling een mail dat de boeking is gedaan, en de boeking wordt automatisch verwerkt in de database. Tevens wordt deze gesynchroniseerd met AirBnB, booking.com, enzovoort
 • Foto’s zijn hier niet ‘los’ geplaatst zoals op de vorige voorbeelden, maar bevinden zich in een galerij. Hierdoor kunt u klikken op foto’s, en bladeren tussen foto’s.
 • Van het aantal bezoekers worden statistieken bijgehouden
 • De site bestaat hierdoor uit 32 pagina’s met wisselende complexiteit

Met maken van deze site inclusief benodigde hulpprogramma’s kostte € 2314 euro.Onderhoud
Nadat een site is gemaakt en draait zullen er regelmatig updates zijn van onderdelen. Vaak zijn dit beveilingsupdates (vergelijk het met uw virusscanner). Het is verstandig deze updates regelmatig te installeren om te voorkomen dat kwaadwillenden zich toegang kunnen verschaffen tot uw website.

Natuurlijk mag u dit zelf doen! Maar indien gewenst kunnen wij dat ook voor u regelen. Ook hier zijn we flexibel in: dit kan als maatwerk, of u kunt een voordelig onderhoudsabonnement afsluiten voor € 79 per jaar.

Aanpassingen
Uiteraard wilt u de informatie op uw site up-to-date houden. Ook hier staat het u vrij dit zelf te doen (we leggen u uit hoe), maar wij kunnen dat ook voor u doen. Ook dit betreft maatwerk: het veranderen van een telefoonnummer is natuurlijk anders dan het toevoegen van een webshop.

Tenslotte
De kosten zijn dus opgebouwd uit een aantal onderdelen:

 • Hosting en de domeinnaam
 • Hardware
 • Software (incl. hulpprogramma’s/plugin’s)
 • Pagina’s
 • Onderhoud
 • Aanpassingen

Hopelijk geeft deze informatie u inzicht in de kosten. Neem gerust contact met ons op als u vragen hebt, of eens wilt bespreken wat het zou kosten om van uw idee een mooie website te maken!

De vermelde prijzen op deze pagina zijn exclusief BTW.